Skip to content

Maakt Google zoekmachine optimalisatie (SEO) soms bewust lastiger?

Een controversiële titel, laten we dat maar vast meteen gezegd hebben. Want Google bepaalt natuurlijk grotendeels hoe we met zoekmachine optimalisatie aan de slag gaan op het web.

Je zou dus verwachten dat ze er alles aan doen om het juist makkelijker maken om zo te voldoen aan hun core-intentie; het samenbrengen van het beste antwoord op de intentie van de zoekopdracht.

Maar er zijn ook tal van voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat Google-zaken anders doet dan het aangeeft en soms is dat normaal, maar soms is het ook een probleem.

Kat en muis is oké

In het algemeen is zoekmachine optimalisatie en hoe je naar voren komt in de zoekmachine altijd al een kat en muis spel geweest. Dat heeft te maken met de talloze wijzigingen die Google toepast op de zoekmachine.

Hoeveelheid wijzigingen zoekmachine

Over de koers van een jaar wordt geschat dat het aantal wijzigingen rond de 200 ligt. Wat al als veel klinkt.  Maar die 200 zijn degene waarvan de marketing-wereld redelijk zeker is, omdat ze op een bepaalde manier aan te tonen zijn.

Hoeveel er echter gebeurt waarvan men niet weet, is simpelweg niet te zeggen. Maar je kunt er vrij zeker van zijn dat er nog veel meer gebeurt dan wat de marketing-wereld kan zien. Per slot van rekening heeft Google een enorm en best wel onuitputbare bron van data van hoe mensen zoeken en gebaseerd op hoe ze de zoekresultaten (SERPS) vorm willen geven, kunnen zij deze toepassen, soms zonder dit te communiceren.

Aan dit kat en muis spel zijn we over verloop van tijd wel gewend geraakt. Er is namelijk niks mis mee, Google ontwikkelt zich (en doorgaans voor het goede) en daar moeten wij als marketeers adequaat mee omgaan zodat onze klanten het beste resultaat blijven behouden in de zoekmachine.

A zeggen en B doen … is minder oké

Maar waar het bovenstaande kat en muis spel tussen Google en de marketing mensen over het algemeen een goede zaak is bestaat er ook een kant van acties die niet logisch te verklaren zijn.

Hiermee bedoelen we dat Google soms openbaar of in documentatie aangeeft dat het goed is om bepaalde zaken te doen. Dit zodat je controle hebt over wat er bijvoorbeeld in een zoekresultaat (SERP) naar voren komt.

Deze zijn echter vaak in de kleine letter voorzien van een voetnoot. Welke aangeeft dat Google zelf de mogelijkheid heeft om zaken aan te passen, wanneer dit voor een (verwacht) beter resultaat kan zorgen.

Een prominent voorbeeld hiervan heeft te maken met de twee belangrijkste zaken wellicht uit een zoekresultaat (SERP); de titel en de meta description.

Wat is een zoekresultaat (SERP)?
Voor de goede orde, dit is een zoekresultaat;

serp-voorbeeld
  1. De title/titel is “Webdesign Helmond? Persoonlijkheid en stijl vind je bij J …”
  2. De meta description is “Ottenheijm.com is dé expert op gebied van webdesign in de regio Helmond en omstreken. Uw website of webshop de juiste uitstraling geven op internet is van groot”
  3. Daarnaast zie je een url https://jottenheijm.com in dit geval met een breadcrumb “webdesign-helmond”

Hoe worden deze elementen voor een zoekresultaat opgebouwd?

Doorgaans mag je ervan uitgaan dat de titel die je pagina heeft in het <title> element wordt meegenomen in je zoekresultaat.  Hetzelfde geldt voor de meta description. Dit zorg namelijk voor een soort controle over wat er getoond moet worden voor de specifieke pagina.

Je kunt een zoekresultaat dan ook met talloze tools op het internet bekijken of previewen.

Vul je een titel of meta description niet in, dan loop je een kans dat Google iets kiest op je pagina wat niet de volledige essentie van je pagina dekt. Wat kan leiden tot zoekresultaten die juist mensen afschrikken omdat ze niet goed aan zouden sluiten op de zoekopdracht en zoekintentie.

Het advies is vanuit Google, en ons dan ook, om altijd te voorzien in beide elementen.

Google weet het beter, maar is en moet dat altijd zo?

Maar wat blijkt nu de afgelopen maanden; Google past massaal titels en meta descriptions in de zoekresultaten aan. Er zijn diverse studies die zelfs aangeven dat circa 60% van de titels wordt aangepast. Dat is aanzienlijk natuurlijk.

En dat is geen goede zaak want paginatitels hebben een grote invloed op de klikfrequenties omdat ze belangrijke context bieden aan de zoeker.

Wat meer cijfers, ter ondersteuning

Zyppy.com analyseerde meer dan 80.000 titeltags van 2300+ sites om te bepalen hoeveel van de titel-tags werden gebruikt in zoekresultaten. Ze ontdekten dat Google 61,6 procent van de titel-tags op zijn minst gedeeltelijk herschreef.

Nader onderzoek toonde aan dat specifieke factoren bijdroegen aan de kans op het herschrijven van een title-tag. Het doel van Google is om zoekers de beste titeltags te bieden om context te bieden voor wat de webpagina bevat.

Als de title-tag volgens Google niet klopt, verandert het algoritme van Google deze.

Dit is vaak frustrerend voor website-eigenaren en SEO-specialisten die veel tijd besteden aan het maken van de perfecte titletag voor hun content. De Google wijzigingen varieerden van een enkel woord tot een volledige herschrijving van de titletag.

Factoren voor wijzigingen in paginatitels

Er is hoop voor websites die paginatitels willen gebruiken zoals ze zijn. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde factoren de kans vergroten dat Google de titletag herschrijft, maar dat betekent niet dat het volgen van deze regels een garantie is.

Te korte of te lange titels

De ideale lengte van de paginatitel is tussen de 50-60 karakters. Als de paginatitel te lang is, kapt Google de zoekresultaten af, wat leidt tot een negatieve gebruikerservaring. Korte titels bieden niet de informatie die zoekers nodig hebben.

Van de meer dan 2300 geanalyseerde websites herschreef Google meer dan 95 procent van de extreem korte en lange titeltags. Paginatitels van meer dan 70 tekens werden 99,9 procent van de tijd gewijzigd en titels van 1 tot 5 tekens werden 96,6 procent gewijzigd.

Het is relatief logisch dat Google extreem korte en lange paginatitels zou herschrijven om een beter begrip te krijgen van de inhoud van de website. De ideale titellengte was 51-60 tekens, die slechts tussen 39 en 42 procent van de tijd werden gewijzigd.

Verschillende vormen van haakjes, zoals ( { [

Veel websites gebruiken haakjes om paginatitels te laten opvallen, maar het is waarschijnlijk dat Google de titel verandert als je haakjes gebruikt. De zoekmachine wijzigde de paginatitel tussen haakjes 77,6 procent van de tijd en verwijderde de woorden tussen de haakjes 32,9 procent volledig.

Scheidingstekens, zoals ; – | _

Scheidingstekens zoals dubbele punten “:”,  het verticaal streepje ”|” en streepjes “-“ “_” zijn veelvoorkomende manieren om titels op te splitsen, maar Google is geen fan van het verticale streepje (|).  Uit het onderzoek bleek dat het de verticale streepjes 41 procent van de tijd verving of verwijderde, maar slechts 19,7 procent van de tijd streepjes verwijderde.

Indien je gebruik maakt van het verticale streepje “|” zouden we aanraden om deze te vervangen door een streepje “-”

Andere factorenn

Bij Google draait alles om informatie, dus het gebruik van te veel zoekwoorden, dezelfde titels voor meerdere pagina’s en het onnodige gebruik van merknamen leidde er toe dat Google-wijzigingen aanbracht. Maar het is lastig om daar een eenduidig advies voor te geven.

Is het te voorkomen dat Google wijzigingen aanbrengt?

SEO-experts maken vaak specifieke paginatitels en willen dat deze worden weergegeven zoals ze zijn, maar er is helaas geen enkele manier om te garanderen dat Google deze elementen niet zal veranderen.

Op Twitter zei John Mueller (Google’s Search Advocate) recentelijk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er een optie beschikbaar komt om te voorkomen dat Google metadata kan wijzigen. Ze houden dus zeker een soort eindoordeel.

Title = H1 = geen herschrijven?

Wat echter wel op viel is het volgende;

H1-tags zijn een belangrijke rankingfactor voor Google en het gelijkmaken van de H1 met de titel, zelfs met gebruik van verticale streepje “|”, vermindert de kans op een herschreven titel tot 20,6 procent in het onderzoek van Zyppy.com. Maar ook dit geeft helaas geen 100% zekerheid.

Meer informatie over het onderzoek van Zyppy.com vind je hier; https://zyppy.com/blog/google-title-rewrite-study/

Hoe kun je hier nu qua zoekmachine optimalisatie het beste mee omgaan?

Dit alles betekent dat we als marketeers en website-eigenaren zelf goed met de eerdergenoemde zaken om moeten gaan. Maar ook dat we er soms geen volledige controle over zullen hebben.

Het belangrijkste wat we iedereen op het hart willen drukken als het op Google aankomt. Google is en blijft een bedrijf.

Een bedrijf wat uiteindelijk een board heeft en investeerders welke ze tevreden moeten houden. Google moet dan ook simpelweg geld blijven verdienen en daarom moet Google het (on)bewust moeilijk (genoeg) houden om het goed te doen in de zoekmachine.

Samen gaan we ook deze uitdaging aan!

Het houdt sowieso het werk wat wij op de marketingafdeling van J. Ottenheijm.com doen erg interessant. Maar wij houden dan ook wel van die uitdaging. Heb jij een uitdaging op marketinggebied dan gaan we deze natuurlijk graag met je aan, laat het ons direct weten!

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.