Skip to content

Wordpress 5.4 – 31 maart beschikbaar

De release van WordPress 5.4 staat officieel gepland voor 31 maart 2020. Het is daarom een goed idee voor zowel plug-in- en thema-ontwikkelaars als voor gebruikers om goed te kijken wat dat gaat betekenen.

Nieuwe API’s

Een van de voornaamste zaken is dat er een hele set aan nieuwe API’s die toegevoegd worden aan Wordpress waaronder de;

 • Gradients API
  Met de nieuwe Gradients-API kunnen thema-auteurs aangepaste voorinstellingen voor kleurovergangen definiëren die gebruikers kunnen gebruiken met de groeps- of knopblokken.

 • Block Collections API
  De Block Collections API werkt op dezelfde manier als categorieën. Ze zijn echter gebaseerd op namespaces. Wanneer een ontwikkelaar van een plug-in een aangepaste verzameling registreert, verschijnen alle blokken die de namespace van de verzameling delen onder een aangepast gedeelte in de blokinserter.

 • Block Variations API
  Met de nieuwe Block Variations API kunnen blokontwikkelaars in wezen kopieën van blokken maken met een variatie. Elke geregistreerde variatie verschijnt als een afzonderlijk blok in de blokinserter waaruit gebruikers kunnen kiezen.

Alhoewel deze APIs voor de normale gebruiker niet dermate belangrijk zijn is het goed om in ieder geval van hun bestaan te weten.

Maar natuurlijk is er ook genoeg nieuws voor de ‘normale’ gebruiker;

Waar moet ik als gebruiker rekening mee houden?

WordPress 5.4 brengt tal van veranderingen met zich mee die de bruikbaarheid van de editor verbetert, zowel op desktop als mobiel.

Sommige van deze wijzigingen hebben strikt betrekking op de interface, waaronder de modus Volledig scherm standaard ingeschakeld, verbeterde blokselectie, eenvoudig schakelen tussen bewerkingsmodus en selectiemodus, vaste mobiele werkbalk en broodkruimels voor bloknavigatie.

Daarnaast komen er twee nieuwe blokken met extra opties welke meer functionaliteiten toe aan de editor.

Hier is een korte lijst met de functies en verbeteringen van onze favoriete blokeditor die worden geleverd met WordPress 5.4:

 • Nieuwe sociale pictogrammen blok
 • Nieuw knoppenblok
 • Een welkomstgids
 • Fullscreen-modus standaard ingeschakeld
 • Inline tekstkleurondersteuning in RichText-blokken
 • Extra kleuropties voor meerdere blokken
 • Uitgelichte afbeeldingen in het blok met de laatste berichten
 • Een nieuwe Breadcrumb Bar voor Block Navigatie

De Welkomstgids voor Gutenberg blokken

Voor mensen die al lang met Wordpress werken was de overgang van de traditionele TinyMCE Editor naar Gutenberg een hele verandering. Gelukkig is Wordpress zichzelf hier ook van bewust.

Heel veel mensen hebben de boot afgewacht, of wachten nog zelfs steeds, om over te gaan op de Block editor. De nieuwe welkomstgids van Wordpress 5.4 is daarom gemaakt om je meer inzicht te geven van de mogelijkheden van de blokken die Gutenberg gebruikt.

Zie deze optie niet over het hoofd!

Let wel; Het scherm is allen zichtbaar direct na het updaten naar versie 5.4. Als je het opnieuw wilt activeren, open je het menu Meer tools en opties via de knop rechtsboven en zoek je de link Welkomstgids.

Fullscreen is (je) nieuwe standaard (?)

Een functie van Wordpress 5.4 welke onder de community een beetje een tweestrijd heeft veroorzaakt is die om voortaan standaard full-screen te openen.

We kunnen ons meer dan voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten, maar Wordpress denkt zelf dat dit voor minder afleiding zal leiden. Want afleiding als je content aan het uitwerken bent is doorgaans niet praktisch.

Je kunt dit wel uitschakelen maar schrik dus niet als je opeens een full-screen versie van de editor krijgt na de update naar 5.4.

Verdere aanpassingen

 • Buiten de genoemde features zal Wordpress 5.4 ook een Site Health-statuswidget aan het dashboard toe voegen, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijker is om de gezondheid, beveiliging en prestaties van hun website te controleren.

 • Beter focusbeheer, eenvoudigere toetsenbordnavigatie en een gemakkelijker te lezen Privacybeleidgids die de toegankelijkheid op mobiel en desktop verbetert.

 • Verschillende wijzigingen in de privacytools die de gebruikerservaring vereenvoudigen bij het exporteren van persoonlijke gegevens.

Kortom Wordpress 5.4 zit weer vol met allerlei ontwikkelingen. Wil je nog meer in-depth informatie over wat er komt in deze nieuwe versie dan kun je altijd terecht op; https://make.wordpress.org/core/5-4/

Wordpress anno 2020

Met tien versies van de Gutenberg editor welke zijn weg hebben gevonden tot de core van Wordpress, is WordPress 5.4 wederom vooral gericht op de Block Editor.

Je krijgt twee nieuwe blokken, aangepaste snelkoppelingen, verbeterde bruikbaarheid en toegankelijkheid, en we mogen in de nabije toekomst natuurlijk nog verdere ontwikkelingen verwachten.

Content op jouw manier

Afhankelijk van hoe je je content in Wordpress maakt merk je wellicht nog niet zoveel van de komst van Wordpress 5.4. Als je net als heel veel anderen gebruik maakt van de Klassieke Editor of een andere page builder zoals Elementor dan kan het zijn dat je 31 maart nog geheel niets merkt.

Mocht je iemand zijn die nog niet met de Gutenberg editor wou werken, de editor heeft echt de nodige stappen genomen. Genoeg zelfs dat we zouden zeggen probeer het eens.

In geval van pagebuilders zoals bijvoorbeeld Elementor zal er spoedig na de release van Wordpress vast en zeker een update volgen. Want de partijen daarachter zullen in ieder geval gebruik willen maken van de nieuwe API’s en hun mogelijkheden.

Jouw content op jouw manier

Bij J. Ottenheijm.com werken we met allerlei mogelijke oplossingen qua editors binnen Wordpress. Of dat nu TinyMCE, Gutenberg, Elementor, Visual Composer of een andere builder is.

Daarom houden we de core updates van Wordpress zelf altijd nauwlettend in het oog. Daardoor kunnen wij je ook van de nieuwste mogelijkheden / opties voorzien wat je wens ook is op gebied van een website.

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.