Skip to content

Lokale SEO – Beter vindbaar in je eigen regio

Waarom zou je juist meer op de lokale vindbaarheid in moeten zetten voor je bedrijf? Nou eigenlijk is dat heel simpel. Mensen zoeken liever naar een oplossing in hun directe omgeving en zullen dan ook eerder geneigd zijn gebruik te maken van een lokale partij voor een product of dienst.

Dat mensen liever een lokale oplossing hebben zorgt ervoor dat circa 28% van de lokale zoekopdrachten tot een conversie leidt. Of het nu om een aankoop of lead gaat.  

Door in te spelen op lokale SEO word je sneller én makkelijker gevonden door je lokale doelgroep in Google. Kortom lokale SEO is zeer waardevol voor lokale ondernemingen.  

Maar SEO is toch gewoon SEO?

Nou … ja maar ook een beetje nee (het team haat het als ik dat zeg btw).

Bij algemene SEO (zoekmachine optimalisatie) focus je op het verbeteren van de zichtbaarheid op een nationale schaal. In sommige gevallen zelfs op een globale (wereldwijde) schaal.

Bij lokale SEO, focus je op het verbeteren van de lokale zichtbaarheid. Bij lokaal hebben we het dan doorgaans over stedelijk niveau, met de daar omliggende gemeentes en / of steden.

Je focus bepaalt dus hoe je het beste om kunt gaan met SEO om het meest vindbaar te zijn op het web.

Hoe gaat Google om met lokale SEO?

Zoekmachines zoals Google kunnen achterhalen wanneer een zoekopdracht een lokale zoekintentie heeft. Vroeger was alles gewoon een platte zoekopdracht, maar als je hedendaags op Google bijvoorbeeld zoekt naar ‘slager’ krijg je, ook zonder dat je een plaats toevoegt, al resultaten uit je directe regio.

Want Google is voortaan slim genoeg om te begrijpen dat je vast niet naar een slager aan de andere kant van het land wil.

Google kent een aantal soorten lokale zoekresultaten

Google kent in de zoekresultaten een aantal verschillende manieren van hoe ze omgaan met specifiek lokale resultaten. Van ieder van deze soorten hebben we hieronder een voorbeeld om je een goed beeld te geven hoe Google hiermee om gaat;

1 – Gelokaliseerde organische resultaten

De oude ‘normale’ vorm van een zoekresultaat, waarbij de organische zoekresultaten voorzien zijn van een zogenaamde local touch.

1-lokale-seo-gelokaliseerde-organisch-resultaten

2 – ‘Local Pack’ resultaten

‘Local Pack’ resultaten vallen doorgaans goed op in een SERP vanwege de omvang.

2-lokale-seo-local-pack-resultaten

3 – Een “Google Mijn Bedrijf”-profiel

Een “Google Mijn Bedrijf”-profiel wordt doorgaans vertoond wanneer er gezocht wordt op een bedrijfsnaam. Ze bevatten de meeste essentiële informatie over het bedrijf zoals het adres, de openingstijden, het telefoonnummer etc.

3–lokale-seo-een-google-mijn-bedrijf-profiel

Google lokale algoritme triggers

Google heeft een aantal triggers die ervoor zorgen dat er een lokaal resultaat wordt gepresenteerd.

1 – Nabijheid

Aan de hand van je locatie kan Google achterhalen wat de afstand is tussen de zoeker en een bedrijf. Hoe dichterbij de zoeker zich bij jouw bedrijf bevindt, hoe groter de kans dat jouw bedrijf getoond zal worden in de lokale zoekresultaten.

Je zal je begrijpen dat je helaas niet altijd kunt beïnvloeden.

2 – Relevantie

Google probeert de beste match te vinden tussen een zoekopdracht en de beschikbare resultaten. Hoe relevanter jouw content is voor de zoekopdracht, hoe groter de kans dat jouw bedrijf getoond zal worden in de lokale zoekresultaten.

Hier kun je wel impact op hebben. Hoe specifieker jouw content namelijk de vraag van de zoeker kan beantwoorden, des te beter de relevantie en des te beter de match.

3 – Prominentie

Google zal eerder websites tonen waarvan zij denken dat die belangrijker zijn ten opzichte van die van de concurrenten. Een hoge autoriteit score van je website is hierbij van belang.

Hier kun je ook impact op hebben. Door passende content te maken welke aansluit op de vraag (zoekopdracht). Je kunt dit dan ook stellen dat autoriteit zijn op een onderwerp zeker kan bijdragen op de vindbaarheid.

Hoe kun je zelf de lokale vindbaarheid verbeteren?

Dat kan op meerdere manieren, maar laten we je in ieder geval op gang brengen met een aantal tips die je direct een lokale boost geven;

1) “Google Mijn Bedrijf” – verificatie

Een eerste stap om lokaal sneller gevonden te worden is om je aan te melden bij “Google Mijn Bedrijf”. Het is volledig gratis en door jouw bedrijf te verifiëren weet Google van je bestaan en met welke locatie ze kunnen koppelen bij relevante zoekopdrachten.

Alleen dit al geeft direct een boost aan je lokale SEO.

Probeer wel waar mogelijk je profiel zo veel als het kan aan te vullen met de bedrijfsinformatie via het dashboard van “Google Mijn Bedrijf”. Hoe meer informatie jij als bedrijf voor je potentiële doelgroep voorziet, hoe groter je kans op een hoge ranking in de lokale zoekresultaten.

2) Google reviews

Je kunt de Google reviews pagina delen met klanten op de homepagina van je bedrijfsprofiel, je website, als aftersales en ga zo maar door. Op die manier kunnen zij een beoordeling over jouw bedrijf achterlaten en andere zoekers informeren.

Google reviews zijn heel erg waardevol, omdat ze je zullen helpen een betere ranking te krijgen in Google Maps. Daarnaast dragen ze bij aan het winnen van het vertrouwen van toekomstige bezoekers en daarmee potentiële klanten.

Deze Google reviews zijn dan ook een win-win voor zowel zoeker als bedrijf.

3) Lokale vermeldingen

Je kan de lokale SEO verbeteren door vermeldingen in zaken zoals bedrijfsgidsen te plaatsen. De Telefoongids is een simpel voorbeeld wat veel mensen wellicht nog van vroeger kennen.

Zorg ervoor dat de belangrijkste bedrijfsgegevens zoals naam, adres en telefoonnummer volledig en juist vermeldt worden. Hoe meer je aanwezig bent op bedrijfsgidsen, hoe groter de kans op een hogere ranking in de lokale zoekresultaten.

Als jouw bedrijf op de belangrijkste bedrijfsgidsen een vermelding heeft staan zorgt dit er namelijk voor dat zowel Google als bezoekers meer vertrouwen krijgen in je bedrijf.

4) Meta titles en meta descriptions lokaliseren

Je kunt je meta titles en descriptions aan passen om je lokale SEO te verbeteren. Dit doe je door lokale zoekwoorden of plaatsnamen toe te voegen. Maar wel is belangrijk om goed duidelijk te hebben of je dan geen afbreuk doet aan je globale SEO.

Je kunt er namelijk in zulke gevallen ook voor kiezen om een stap verder te gaan en in te zetten op lokale content. Hiermee maak je een specifieke pagina aan waarbij je je producten en/of diensten aanbiedt in een specifieke regio waarin je beter gevonden wenst te worden.
Hiermee krijg je een extra gelegenheid om ook de meta title en meta description naar wens voor de specifieke locatie op te geven.

Dit heeft effect op zowel je traditionele SEO alsmede op je lokale SEO. Daarnaast heeft dit ook een positieve invloed op de click-through-rate (CTR) van je organische weergave.

Begin nu met het verbeteren van je Lokale SEO

Wil je dat jouw bedrijf online goed te vinden is in je eigen of een specifieke locatie? Dan moet je lokale SEO begrijpen en inzetten.

We hopen je middels deze tips al op het goede spoor gebracht te hebben, maar we kunnen je natuurlijk ook van dienst zijn om dit volledig te verzorgen.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we bij J. Ottenheijm.com kunnen doen om je lokale (en globale) vindbaarheid, middels SEO, te verbeteren.

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.