Iedereen kent het wel, er zijn meer dan 1001 tips die kunnen helpen bij het beter gevonden worden middels SEO (Search Engine Optimization). En absoluut daar valt wat voor te zeggen maar er zijn ook tips die helemaal niet zo uitgesproken zijn en waar helemaal niet bij wordt stil gestaan.
We willen je derhalve deze onuitgesproken tips meegeven zodat zij de fundering gaan vormen voor jouw SEO-strategie!
1 – SEO is team effort
Veel mensen denken dat SEO pas begint als een online marketeer ermee aan de slag gaat. Maar de waarheid is toch net wat anders. Zoekmachine optimalisatie draait hedendaags om meer dan alleen landingspagina’s maken (stealth of niet) en wat links verkrijgen (linkbuilding).
SEO draait om een zo goed en betrouwbaar mogelijke naam voor jezelf te maken. Maar dat moet je niet per se verwarren met Domain Authority (DA), zoals dit bijvoorbeeld door partijen zoals MOZ (https://moz.com/) wordt gehanteerd.
Hoe wij het bedoelen is de insteek veel meer gericht op het zo relevant mogelijk maken van jouw content en het bieden van een zo goed mogelijke gebruikerservaring op jouw website.
Want je kunt de beste SEO ter wereld hanteren, maar als het totaalplaatje niet klopt op gebied van user experience, user journey en verder, is het dan wel überhaupt goed?
Dit is niet alleen de taak van het marketing of SEO-team, maar de taak van het gehele bedrijf. Want het team is wellicht niet bij alles betrokken. Alle afdelingen moeten op elkaar afgestemd zijn om echt succes te krijgen, zowel op de website zelf als hoe het gaat in Google.
SEO moet wel in het juiste perspectief geplaatst worden. SEO zelf is namelijk slechts een onderdeel van de marketing voor een bedrijf. Er komen doorgaans nog genoeg andere aspecten bij spelen (Search Engine Advertising (SEA), Social Media Marketing (SMM), offline marketing etc.)
2 – De concurrentie is je (directe) concurrent, niet het algoritme
Op een gegeven moment zien veel mensen die bezig zijn op het gebied van internet marketing, en met name SEO, een verkeerde concurrent voor zich. Ze gaan in feite de strijd aan met het algoritme van de zoekmachines (lees Google) en dat is eigenlijk de verkeerde strijd.
Het algoritme van een zoekmachine zoals Google zal zich blijven ontwikkelen en is niet bedoeld om met jou te concurreren. Het is in feite alleen bedoeld om je bij het goed omgaan te belonen, zodat je er baat bij hebt.
Maar wat er vaak gebeurt is dat mensen zich verliezen in de strijd om er zoveel mogelijk uit te halen dat ze juist opzoek gaan naar de manieren waarop ze het algoritme kunnen misbruiken.
Dat woord alleen al ‘misbruiken’ zou genoeg moeten zeggen over dat je dat beter niet kan doen, maar laten we er kort wat op in gaan.
Op gebied van SEO heb je iets wat men ‘hats’ noemt. Deze komen in 3 smaken; wit, grijs en zwart.
- Wit staat voor mensen die alleen maar 100% de richtlijnen van Google volgen en daar nooit van afwijken.
- Grijs staat voor mensen die in de buurt van de richtlijnen van Google blijven en alleen afwijken met technieken die bewezen hebben geen negatieve impact te hebben op hoe Google een website ziet.
- Zwart staat voor mensen die niets geven om de richtlijnen van Google en er alleen maar uit zijn om snel zoveel mogelijk winst te boeken. Kosten wat het kost. Met alle risico van dien.
We zouden een heel item alleen over dat onderwerp kunnen schrijven, maar de essentie is dat je beter af bent door je te focussen op je (directe) concurrent. Google is niet je vijand! Behandel hem dan ook niet zo.
3 – Wees duidelijk in waar je voor staat en wijk niet af
Als je gaat nadenken over het opbouwen van een naam/merk dan is het belangrijk om goed duidelijk te hebben voor jezelf en je doelgroep waar je voor staat. Dat gaat meerdere kanten op, een voorbeeld van thema;
Zeggen we Nike, dan heb je waarschijnlijk een bepaald beeld van sport en sneakers.
Als Nike uit het niets opeens slabbertjes, of een andere niet voor de hand liggend product, zou gaan aanbieden dan is dat iets wat je niet verwacht. De vraag is ook maar hoe de doelgroep hierop reageert.
Nike zou dan enorm afwijken van het thema wat mensen koppelen aan het merk.
Maar ook op gebied van linkbuidling;
Stel we gaan even verder in op het voorbeeld van Nike. Wat als Nike een link zou hebben op de website van Douwe Egberts. Wat hebben de twee met elkaar te maken? Ze liggen niet in elkaars verlengde qua thema.
Bij linkbuilding kun je heel simpel zeggen; het gaat meer over kwaliteit dan kwantiteit.
Iets wat vroeger nog wel eens anders was, maar gelukkig is Google op dat vlak stukken slimmer geworden.
4 – SEO en optimalisatie zijn niet goedkoop
De optimalisatie mogelijkheden met alles wat Google meet is enorm divers en er komen dan ook een hoop verschillende onderdelen bij kijken. Denk daarbij sowieso aan hosting, de kwaliteit van de code van de website zelf, de kwaliteit van content en vele andere onderdelen.
Natuurlijk is het goed om te kijken naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar op sommige zaken moet je niet eens willen besparen. Ze zijn van essentieel belang voor het totaalplaatje waarmee SEO en jouw website echt tot zijn recht kan komen.
Op de korte termijn bespaar je er misschien geld mee, maar op de lange termijn zal dit je geen topposities opleveren en daardoor ook niet een goede return on investment (ROI) oftewel geld binnen brengen. Zorg daarom voor betrouwbare hosting, een sterke website en content waar over nagedacht is en aandacht aan besteed is vanuit zowel UI (user interface) / UX (user experience) als SEO punt.
5 – Heb er vrede mee… SEO is nooit klaar
Een uitspraak die bij ons altijd de schouders doet rillen.
“Ah de website en SEO zijn dus klaar”.
Waarom, vraag je? Zoekmachines zoals Google blijven zich voortdurend ontwikkelen. Waardoor we altijd weer nieuwe mogelijkheden krijgen om content op een website beter tot zijn recht te kunnen laten komen. Het is een eeuwig kat en muis spel, want we kunnen in veel gevallen als SEO’ers er pas op inspringen als de techniek daadwerkelijk is uitgerold. SOMS kunnen we daarin wat pionieren, maar helaas lang niet altijd.
Dat geldt niet alleen voor de zoekmachines, techniek in het algemeen blijft zich ontwikkelen. Of het daarbij nu gaat om een CMS zoals WordPress, een programmeertaal zoals PHP. De wereld van de techniek staat niet stil, laat staan de wereld zelf.
En dat zou je website ook niet moeten doen!
Even terug naar SEO; Stil staan is daar nog eens dubbel dodelijk. Want ook al gaat de techniek eens niet vooruit, de markt en daarmee jouw concurrenten kunnen ook ‘bewegen’. Naast dat je het dus goed doet of hebt gedaan, moet je ook weten wanneer je moet ‘reageren’ op deze ontwikkelingen.
6 – Met alleen SEO verzet je niet direct bergen
Vooruit dit moeten we goed inleiden, met een goede totaalaanpak waarbij SEO een belangrijk onderdeel is kan het je enorm veel goeds brengen.
Maar SEO is een middel en moet geen doel op zich zijn.
Stel de juiste doelen als het aankomt op SEO en reken je specialist(en) niet af op doelen waar ze verder geen directe invloed op hebben.
Een praktijkvoorbeeld;
Krijg je niet genoeg aanvragen kijk dan eerst eens naar het organische verkeer en de posities waarop je rankt voordat je de SEO mensen erop afrekent. Als het verkeer er is en de posities op zoekwoorden goed zijn, dan is het werk waarvoor zij verantwoordelijk zijn goed gedaan.
Wellicht zet de website helemaal niet aan tot actie of is de ervaring gewoon iets wat mensen niet weet te pakken. Dat is waarom we eerder al het punt maakte van SEO is een team effort. Wel moet je SEO’er je op deze zaken kunnen attenderen, zodat je vervolgens daar passend actie op kunt laten nemen. Want zo werkt een team ook, elkaar blijven uitdagen!
Ga voor een team van specialisten!
Zoals je misschien begrijpt hebben we SEO bij J. Ottenheijm.com best hoog zitten. Het gave aan onze samenstelling is dat we over een team beschikken wat enorm veel kan realiseren. Maar ook vooral elkaar (technisch) blijft uitdagen.
Als wij iets voor je kunnen betekenen op gebied van internet (marketing) dan horen we dat natuurlijk graag. Indien niet, even goede vrienden, maar dan hopen we dat het item je in ieder geval helpt om meer uit je website en business te halen!