Skip to content

Bloggen over bloggen

Het klinkt misschien wat raar als titel maar het is iets wat vanuit een van mijn collega’s werd voorgesteld; “Blog eens over bloggen, want dat vinden mensen vaak moeilijk”.

We horen inderdaad geregeld dat mensen het schrijven van een blogitem lastig vinden. De wellicht meest voorkomende opmerking die daarbij naar voren komt is dan ook: ‘maar ik kan gewoon niet goed schrijven’.

Niet schrijven is de enige vorm van niet goed schrijven

Het mooiste is dat het “niet goed kunnen schrijven” geen uitgangsprobleem zou mogen zijn voor het schrijven an sich. Een daadwerkelijk goed blogitem krijg je namelijk juist door te schrijven (of bloggen) vanuit je eigen woorden en eigen kennis. Want als je vanuit die gedachte gaat schrijven, dan merk je vaak dat je er ook meer passie / emotie in zult leggen.

En dat is het allerbeste is wat je kunt hebben. Als je jouw overtuiging voor een product of dienst op die manier kunt overbrengen dan ben je vaak al halverwege, als het gaat om mensen aansturen op een mogelijke aankoop.

Ga voor authentiek en niet alleen maar voor schrijf-regeltjes

We willen niet vervallen in standaardantwoorden over hoe je beter kunt gaan schrijven. Schrijf vooral zodat het goed is, waarbij het verhaal wat je wilt vertellen goed loopt en goed aanvoelt.

Ga bijvoorbeeld niet met een focus van een x aantal woorden schrijven. Dat is iets wat we ontzettend vaak horen ‘Maar ik kreeg te horen dat een goed item minimaal 300 woorden lang moet zijn’.

Let wel; er zit wel wat waarheid in dat je geen te korte content structureel moet maken (Google noemt dit thin content). Maar ga nooit schrijven om alleen maar te schrijven. Het “ik MOET minimaal zoveel woorden schrijven” is een slecht uitgangspunt.

Het is beter om een kort en duidelijk verhaal te hebben wat goed te begrijpen is dan een verhaal waarbij er woorden tussen gepropt lijken om zo maar aan een aantal woorden te komen.

Daar prikken bezoekers en potentiële klanten namelijk anders zo doorheen, want dan komt hoe je bent in het echt en hoe je bent online niet overeen.
Mensen hebben graag dat het totaalplaatje klopt!

Houd content behapbaar, niemand wil eindeloze paragrafen lezen. Breek je verhaal op in goed leesbare zinnen.

Wees natuurlijk, wees jezelf en schrijf zoals je bent!

Begin met schrijven zoals je het zou zeggen tegen iemand met wie je face-to-face zit. Want waar het vaak verkeerd gaat is dat mensen denken dat ze, omdat als ze gaan schrijven, dingen anders moeten worden gebracht of uitgelegd.

Dat is misschien wel de grootste ‘fout’ die mensen begaan, want hoe je dingen uit legt als je dat face-to-face doet is vaak op de meest makkelijke en duidelijke manier. Als je dan vervolgens met andere bewoordingen een tekst in elkaar gaat zetten verlies je aan de duidelijkheid die je oorspronkelijk had.

Je kunt er namelijk ook voor kiezen dat je een geschreven tekst laat redigeren / controleren door een collega (of externe partij). Zo heb en houd je zelf controle over wat je kwijt wilt in een item in combinatie met je eigen unieke content / uitleg.

De kracht van teamwork

Vaak wordt gedacht dat bloggen iets is wat 1 iemand, of een select groepje doet. Maar om een ieder een kijkje te geven in onze eigen keuken, zo gaat het bloggen in zijn werk bij J. Ottenheijm.com:

Iemand schrijft een blogitem, laten we in dit voorbeeld mijzelf (Patrick) even aan houden. Het blog item wordt na het uitwerken vervolgens op spelling en grammatica gecontroleerd door mijn collega’s Stein en Robin.

Pas na de controle wordt het blogitem uitgewerkt voor op de website. Vervolgens kan het zijn dat bij het blogitem nog visuele ondersteuning gewenst is, in de vorm van een passende afbeelding / header, infopgraphic of een call-to-action (CTA). Als dat het geval is kan het zijn dat Danny of Jacky bijvoorbeeld betrokken worden om daar iets passends voor te maken.

Als het blogitem klaar is voor publicatie dan kijken we wanneer het een geschikt moment is om het item te plaatsen op de website. Maar ook om het op social media te delen / verspreiden, waarbij Ivon zorgt dat dit geplaatst wordt e.d.

Zoals je ziet het is bloggen uiteindelijk iets wat we samen doen, waarbij alle krachten gebundeld worden om een goed blogitem te leveren voor onze klanten /doelgroep.

En in de meeste gevallen is dat iets wat ook jij met jouw collega’s zou kunnen doen. Het schrijven wordt zo iets wat je samen doet EN waar je samen ook trots op kunt zijn.

Content schrijven / bloggen uitbesteden

Mocht het zo zijn dat je het schrijven of bloggen om wat voor reden dan ook niet met je collega’s kan doen of toch wilt uitbesteden dan hebben we bij J. Ottenheijm.com vanuit zowel onze eigen blog als tal van andere klanten over de jaren heen de nodige ervaring met het realiseren van content opgebouwd.

Wij kunnen daarin de rol innemen die het beste past bij jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld zelf het voortouw nemen dan kunnen wij zorgen voor het redigeren. Maar als je content wilt uitbesteden dan kunnen wij dat ook voor je verzorgen, en dan stemmen we voor live gang de content geheel met af.

Als wij hierin iets kunnen betekenen voor je, horen we dat natuurlijk graag. Maar het belangrijkste; ga vooral schrijven, je wint er zoveel mee als mensen meer van je horen!

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.