Skip to content

Google Core Web Vitals Update – Wat, waarom, wanneer, wie en hoe?

Google zit nooit stil qua wat ze doen op gebied van het aanpassen van het oh zo befaamde algoritme. Dat is iets wat nooit zal veranderen, maar Google gaat wel anders om met de grote aanpassingen / updates die ze uitrollen.

De zoekmachine geeft namelijk zulke grote updates voortijdig aan. Iets wat in het verleden lang niet altijd het geval is geweest. Het voordeel is dan ook natuurlijk dat we eerder op dergelijke komende aanpassingen kunnen inspringen.

De meest voornaamste update van 2021 zal de Core Web Vitals update worden.

Core Web Vitals is een nieuw initiatief van Google dat is ontworpen om de gebruikerservaring op het algehele internet te meten en te verbeteren.

Vanaf wanneer moet je rekening gaan houden met de Google Core Web Vitals update?

Google heeft eerder dit jaar te kennen gegeven dat rond Juni 2021 men de focus hier op zal gaan leggen. Wat dat betekent per 1 juni 2021 is voor nu nog niet geheel duidelijk. Maar het betekent dat we rond deze periode moeten gaan kijken wat deze update precies zal gaan betekenen op gebied van rankings in de zoekmachine.

Wie moet iets doen om aan de Google Core Web Vitals te voldoen?

Aangezien de Core Web Vitals op een aantal zaken impact hebben zijn er zaken waar de webhost (de partij die verantwoordelijk is voor de server waarop de website draait), de domainhost (de partij die verantwoordelijk is voor het domein en de DNS) , de webbouwer / webbeheerder (de partij die verantwoordelijk is voor onderhoud van de website / aan de website werkt) en in sommige gevallen de klant zelf nodig zijn.

Door hoe complex sommige van deze zaken zijn, (voornamelijk de Cumulative Layout Shift) is het zo dat we niet zonder contact tussen partijen en in sommige gevallen ook niet zonder kosten aan alle aspecten van de Google Core Web Vitals kunnen voldoen. Soms betekent het dat je moet herzien hoe een website opgebouwd wordt, of juist hoe een website geladen wordt.

Voor nieuwe websites zal het iets zijn waar we op voorhand rekening mee kunnen houden waar mogelijk. Dat is dan ook iets wat wij de afgelopen maanden reeds gedaan hebben.

Echter voor bestaande websites betekent het dat als je aan de Google Core Web Vitals wilt voldoen, dat er specifiek gekeken moet worden wat er nodig is om hieraan te voldoen.

Met die reden laten we dit in eerste instantie aan onze klanten om te bepalen of zij met een bestaande website willen voldoen aan de Google Core Web Vitals.

Afhankelijk van de leeftijd van een website kan het bij een bestaande website zijn dat we adviseren om eerder voor een nieuwe gerealiseerde website te gaan. Maar dat is iets wat we er situatie moeten bekijken om goed in te kunnen schatten.

Waar heeft de Google Core Web Vitals update betrekking tot?

In feite is het iets wat je op iedere pagina kunt toepassen van een website. Daarom kun je middels een tool zoals Google Pagespeed Insights dit ook daadwerkelijk per pagina meten. Daarnaast wordt er expliciet gekeken naar zowel mobiel als desktop, iets wat standaard is voor Google Pagespeed Insights.

Wat omvat de Google Core Web Vitals update?

In plaats van te focussen op algemene statistieken, zoals hoelang  het duurt voordat de hele website is geladen, richten de Core Web Vitals zich op hoe de prestaties van de website samenhangen met het leveren van een hoogwaardige gebruikerservaring

Gebruikers geven om hoe snel ze kunnen beginnen qua interactie op een pagina. Dat is precies wat de Core Web Vitals meten.

Momenteel zijn er drie Core Web Vitals waar Google de Focus op gaat richten;

  1. Largest Contentful Paint laadprestaties)
  2. Cumulative Layout Shift (visuele stabiliteit)
  3. First Input Delay (interactiviteit)

Volgens Google zijn dit de  belangrijkste zaken die bepalen of een pagina een goede gebruikerservaring biedt.

De namen van deze Core Web Vitals an sich zijn niet super duidelijk daarom leggen we je graag uit wat elke Core Web Vital betekent en wat de impact is op de gebruikerservaring.

Largest Contentful Paint Grootste weergave met content (LCP)
Geeft het tijdstip aan waarop de grootste  tekst of afbeelding is weergegeven.

Cumulative Layout Shift / Cumulatieve indelingsverschuiving (CLS)
Meet de beweging van zichtbare elementen binnen het kijkvenster.

First Input Delay / Eerste invoervertraging (FID)
Meet de tijd die er tussen de eerst mogelijke invoer zit.

Voor de meeste mensen zal dit nog steeds als abracadabra klinken. aar het zijn allemaal aspecten die helpen bij het bieden van een betere gebruikerservaring.

Hoe voldoe je aan de Core Web Vitals van Google?

Largest Contentful Paint Grootste weergave met content (LCP)
Om een goede gebruikerservaring te bieden, moet LCP plaatsvinden binnen 2,5 seconden nadat de pagina voor het eerst wordt geladen.

Cumulative Layout Shift / Cumulatieve indelingsverschuiving (CLS)
Om een goede gebruikerservaring te bieden, moeten pagina’s een CLS van 0,1 of minder hebben.

First Input Delay / Eerste invoervertraging (FID)
Voor een goede gebruikerservaring moeten pagina’s een FID van 100 milliseconden of minder hebben.

Helaas is hoe, en met name hoe zorg je hier voor een stuk lastiger. Want kortgezegd is het voor iedere website anders en derhalve maatwerk.

Maar over de afgelopen periode hebben we bij J. Ottenheijm.com al de nodige ervaring opgedaan met de Core Web Vitals en kunnen wij ook op dergelijke vragen een passend antwoord bieden.

Is voldoen aan de Google Core Web Vitals verplicht?

Het is iets wat een signaal geeft richting Google, daarmee ja. Maar waar veel bedrijven zullen zeggen het is een must hebben wij een eigen mening;

Voldoen aan dergelijke tests en scores is leuk en aardig, maar wij leveren te alle tijde  liever een website die functioneel en qua gebruikerservaring volstaat in plaats van dat deze alleen maar een goede score geeft.

Nu is het inderdaad zo dat de Core Web Vitals update focust op aspecten van een goede gebruikerservaring. Maar ondanks dat je daar niet (volledig) aan zou voldoen, wil dat niet zeggen dat de gebruikerservaring van je website slecht is.

Het is en blijft een score die een waarde probeert toe te kennen aan gebruikerservaring. Maar websites zijn er in duizenden varianten, met de meest uiteenlopende inrichtingen qua look en feel. Kan 1 test dan bepalen wat een goede ervaring is? Want dat kan heel erg uit elkaar liggen als het op een goede gebruikerservaring aankomt.

We zien bij J. Ottenheijm.com derhalve de Core Web Vitals zeker als een goede richtlijn, maar als wij, onze klant en zijn/haar doelgroep een goede ervaring observeren, dan zal dat altijd leidend zijn ten opzichte van een ‘score’.

Ga voor een realistische ervaring!

Wil je een keer realistisch met mij of een collega van J. Ottenheijm.com schakelen over wat wij kunnen betekenen om de gebruikerservaring van je website of webshop te verbeteren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.