Skip to content

Wijzigingen btw tarieven webshops vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 komt er voor eigenaars van webshops een wijziging op gebied van btw-tarieven door een nieuwe regeling voor invoer van pakketten welke gaat gelden voor producten vanuit landen binnen de Europese Unie.

Hierdoor ontstaat de situatie dat er per land, indien je daarin verkoopt, specifieke btw-tarieven gehanteerd dienen te worden om de btw voortaan correct af te handelen.

Nieuwe regeling voor invoer van pakketten in 2021

De vrijstelling van btw voor pakketten met een maximale waarde van 22 euro, welke worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie naar EU-landen, komt te vervallen.

Dat betekent dat er btw geheven moet worden over pakketten onder de 22 euro. Er moet dus voor deze producten, in Nederland, 21% (btw) bovenop de waarde van het pakket gezet worden om uit te komen qua kosten.

Welke btw gaat er wanneer gelden?

Voor andere landen kunnen er andere btw-tarieven gelden. Je dient als webshop-eigenaar hier rekening mee te houden indien je buiten Nederland (en dus alle andere landen binnen de EU) meer dan 10.000 euro omzet hebt per jaar.

In zulke gevallen moet je over je verkopen in andere EU-landen de btw betalen die geldt in het land van jouw EU-klant. De EU heeft hier een duidelijk overzicht van gemaakt met welke btw-tarieven er dan gaan gelden;

Lijst van btw-tarieven in de EU-landen (op 1 januari 2021)
LandLandcodeNormaal tariefVerlaagd tariefSuperverlaagd tarief“Parking”-tarief
OostenrijkAT2010 / 1313
BelgiëBE216 / 1212
BulgarijeBG209
CyprusCY195 / 9
TsjechiëCZ2110 / 15
DuitslandDE197
DenemarkenDK25
EstlandEE209
GriekenlandEL246 / 13
SpanjeES21104
FinlandFI2410 / 14
FrankrijkFR205,5 / 102,1
KroatiëHR255 / 13
HongarijeHU275 / 18
IerlandIE239 / 13,54,813,5
ItaliëIT225 / 104
LitouwenLT215 / 9
LuxemburgLU178314
LetlandLV2112 / 5
MaltaMT185 / 7
NederlandNL219
PolenPL235 / 8
PortugalPT236 / 1313
RoemeniëRO195 / 9
ZwedenSE256 / 12
SloveniëSI229,5
SlowakijeSK2010

Zie voor de meest actuele versie; https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_nl.htm#shortcut-7

Samengevat;
De nieuwe btw-wetgeving geldt voor iedere webshop welke vanuit een EU-land producten en/of digitale diensten verkopen en leveren aan particulieren in andere landen van de Europese Unie. Daarbij gaat het om de omzet van goederen die al binnen de EU zijn en waarvan je zelf de verzending regelt.

Minder dan 10.000 euro per jaar aan omzet; Dan is er nog steeds een verandering want webshops mogen dan Nederlandse btw in rekening brengen aan hun klanten in andere EU-landen tot een bedrag van 10.000 euro.

Maar ze moeten rekening houden dat ze alsnog onder de nieuwe wetgeving gaan vallen en dus ook BTW per land moeten hanteren, zodra de omzet in de andere landen samen over de 10.000 euro drempel gaat.

Reden nieuwe regeling invoer pakketten

De Europese Unie doet dit om oneerlijke concurrentie in te dammen en zo ook Europese verkopers te beschermen. Of in ieder geval dat is de reden die men geeft. Natuurlijk klopt dat wel, maar het zal ook zeker komen door dat Europese belastingdiensten anders btw-inkomsten zouden mislopen.

Door de eerdere vrijstelling kunnen leveranciers in niet-EU landen veel lagere prijzen vragen voor een product dan Europese verkopers. Deze dienen namelijk wel btw door te berekenen in hun prijzen. Met deze nieuwe regeling wil de EU er dus voor zorgen dat we voor hetzelfde product een gelijke prijs betalen.

Wie is verantwoordelijk voor het afdragen van de btw?

Het is duidelijk dat we btw ook moeten gaan heffen op ‘goedkopere’ producten / diensten. Maar wie moet de btw afdragen? Dat hangt echt van de specifieke situatie van een webshop af.

1 – Als je als webshop op eigen naam levert en pakketten direct verzendt vanuit een niet-EU land, mag je je aanmelden voor de ‘Invoerregeling voor pakketten tot 150 euro’.

Je doet dan btw-aangifte via het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst en berekent de btw door aan je klanten, in de verkoopprijs.

2 – Als je niet op eigen naam levert, dan ben je afhankelijk van je leverancier.
Vanaf 1 juli 2021 kunnen verkopers van buiten de EU ervoor kiezen om via een tussenpersoon gebruik te maken van de ‘Invoerregeling voor pakketten tot 150 euro’.

Ze kunnen pakketten naar de EU voorzien van een zogenaamd iOSS-nummer (daarmee weet de douane wie de btw moet afdragen) en automatisch de btw afdragen in het land van ontvangst via de Invoerregeling.

3 – Kiest je leverancier ervoor om niets te doen, dan wordt het betalen van de invoer-btw aan de Europese ontvanger overgelaten.

In dat geval krijgt de ontvanger een factuur van de postbezorger voor de invoer-btw, plus inklaringskosten en eventuele invoerrechten. Bij producten met een lage waarde staan de extra kosten vaak niet in verhouding waardoor je klant ineens meer dan het dubbele betaalt.

De impact op jou als webshop eigenaar

De nieuwe regelgeving heeft aanzienlijke gevolgen voor webshops welke (soms relatief goedkope) producten rechtstreeks vanaf de leveranciers buiten de EU laten verzenden naar klanten binnen de EU.

Een vorm van webshops welke ook wel dropshipping genoemd. Waarmee je aardig wat verdienen kon doordat je geen btw hoefde te rekenen. Of de consument een flinke rekening qua douanekosten ziet zitten op dergelijke pakketten, dat is maar de vraag.

Hoe kun je hier na 1 juli 2021 mee om gaan?

Voor dropshippers betekent het dat ze kosten niet meer zo laag kunnen houden als voorheen. Om zaken nog wat complexer te maken, zelfs sommige dropshipping merchants vallen onder de nieuwe regeling, maar alleen als ze onder hun eigen naam verkopen. Als ze optreden als tussenpersoon dan gelden hier weer andere regels voor. Een voorbeeld van een tussenpersoon is het gebruik van AliExpress.

Btw betalen moet hoe dan ook

Ongeacht wat voor webshop je bent, btw zal betaald moeten worden. Maar wie het betaalt is iets wat door de Europese Unie wordt opengelaten. Veel partijen zullen kiezen om de kosten door te berekenen aan de consument. Maar het is geen verplichting, men kan daar ook als webshop eigenaar anders mee omgaan.

Consumenten moeten oppassen voor niet-EU leveranciers die de btw-afdracht op de koper afschuiven. Als dat zo is, zijn ontvangers namelijk zelf verantwoordelijk voor het betalen van de douanekosten (btw, inklaringskosten en eventueel invoerrechten).

Kosten nieuwe regeling

Meestal betaal je de kosten aan de bezorger van je pakket (PostNL, DPD, UPS etc.). Echter kunnen de kosten voor het ontvangen van een pakketje van buiten de EU toch aanzienlijk oplopen.

Om je een idee te geven;

  • Btw bij invoer
    • In de nieuwe situatie is dit 21% bovenop de waarde van het pakketje, ook als dat pakketje minder dan €22 euro waard is.
  • Invoerrechten
    • Bij producten boven de 150 euro betaal je ook nog invoerrechten. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de verschillende HS-codes. Deze en bijbehorende tarieven vind je op de site van de Belastingdienst.
  • Inklaringskosten
    • Kosten welke de vervoerder rekent voor het afhandelen van de inklaring (o.a. de douaneaangifte van de goederen, verschuldigde douanerechten, btw en andere heffingen etc.).
      De kosten die gerekend worden voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van het pakket. Deze zijn bij partijen zoals PostNL, UPS etc. op te vragen.

Wat moet er rondom je webshop gebeuren?

Dat is afhankelijk van jouw specifieke situatie, afzetmarkt, producten, toeleveranciers etc. Kortom een 100% sluitend antwoord is onderstaande niet, maar zie het als een passend begin.

  • Lever je producten onder je eigen naam?
    • Dan kun je je aanmelden via de Invoerregeling (ook wel iOSS) binnen het éénloketsysteem van de Belastingdienst. Die geldt voor goederen tot 150 euro.
  • Lever je producten op naam van je niet-EU leverancier?
    • Zorg dan dat je weet wat jouw leverancier gaat doen. Als die ervoor kiest om niets te doen, heeft dat waarschijnlijk grote gevolgen voor zaken zoals je klanttevredenheid.
  • Wat gebeurd er qua prijzen?
    • Over producten onder de 22 euro zal je vanaf 1 juli 2021 rekening moeten houden met btw. Het is dus belangrijk de prijzen in je webshop aan te passen en waar nodig de vermelding van btw.
  • Je administratie up to date houden
    • Als je btw afdraagt, betekent dat dat je administratie moet bijhouden om je btw-aangifte goed te kunnen doen. Om een voorbeeld te geven; als je gebruik maakt van boekhoudsoftware moet je voor 1 juli controleren of alles goed verwerkt wordt. Ook met oog op de nieuwe regeling.
  • Informeer je klanten van de komende wijzigingen
    • Zorg er voor dat je klanten weten waar ze aan toe zijn. Dat is misschien wel de belangrijkste stap. Maak, nadat je hebt nagekeken wat er precies voor jouw webshop staat te veranderen, zo snel mogelijk duidelijk wat er van toepassing is. Denk daarbij aan zaken zoals dat je producten van buiten de EU komen, of je prijzen inclusief btw zijn, of dat klanten een factuur voor invoer-btw en bijkomende kosten kunnen verwachten.

Meer informatie vanuit de Belastingdienst

Gelukkig denkt in deze de Belastingdienst ook met de eigenaars van webshops mee. Men heeft eerder namelijk een webinar besteed aan dit onderwerp.

Deze webinar is via onderstaande link terug te kijken; https://channel.royalcast.com/belastingdienst/#!/belastingdienst/20210420_

Wat kan J. Ottenheijm.com betekenen voor jou in deze?

Het is natuurlijk zo dat J. Ottenheijm.com haar webshop klanten graag wil helpen en ondersteunen bij de komende wijzigingen aangaande de nieuwe regeling. Maar zoals je zult begrijpen hebben wij hierbij jouw inzichten zeker ook nodig.

In de meeste, maar lang niet alle gevallen, leveren onze webshop klanten onder eigen naam.

  1. Als klant moet je jezelf aanmelden via de Invoerregeling (ook wel bekend als iOSS) binnen het éénloketsysteem van de Belastingdienst. Dit is iets wat je doorgaans zelf moet regelen.
  2. Je moet bepalen wat je qua btw dient te doen omtrent prijzen. Hierbij kunnen wij je helpen met dat in te richten. Houd ook rekening met je omzet buiten Nederland en met name of je boven de 10.000 euro per jaar gaat komen.
  3. Je boekhoudsoftware controleren of deze goed staat in vergelijking met je webshop. Hiermee kunnen we je doorgaans niet helpen.
  4. Breng je klanten op de hoogte van de komende wijzigingen. Hiermee kunnen we je helpen door er bijvoorbeeld een mailing voor te versturen.

Wat je ook kiest, wij zitten bij J. Ottenheijm.com klaar om je hiermee van dienst te zijn.

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.