Als je bezig bent met het maken van content van je website of webshop zal 1 ding vast en zeker je wel bekend in de oren klinken; ‘Content is king’. En dat is absoluut nog steeds zo!
Dat is namelijk niet iets wat ooit echt zal veranderen.
Maar met de wijzigingen hoe Google met zoeken om gaat, zie je ook dat de beweging die zij inzetten doorslaat naar hoe mensen zouden moeten schrijven.
Content is… en blijft king
Laten we eerst eens terugkijken op waarom content king is en dat ons inziens altijd zal blijven. Als we dit principe aan klanten uitleggen dan pakken we doorgaans het voorbeeld van een winkel, om het belang van content te verduidelijken:
Stel je bezoekt een winkel, je ziet het assortiment maar besluit op dat moment om niets te kopen. Dat kan een keer voorkomen.
Maar je komt een maand later nogmaals terug bij de winkel en je ziet een ongewijzigd assortiment. Ook dit kan een keer voorkomen.
Na een kwartaal kom je weer terug bij de winkel maar nog steeds is het assortiment ongewijzigd. Vooruit het kan een seizoensgebonden assortiment zijn in geval van een winkel.
Een half jaar later kom je terug bij de winkel, maar nog steeds een geheel ongewijzigd aanbod. Kom je er dan nog terug?
Bij een website / webshop gaat dit principe ook op, alleen dan nog veel sneller. Je moet zorgen dat je dynamisch omgaat met content en voor je bezoeker geregeld iets nieuws hebt om zo in de spotlight te blijven.
Dus korte versie; content is en blijft king.
Is schrijven veranderd?
Dat begint eigenlijk bij hoe de zoekmachines (en daarmee bedoelen we heel concreet Google) de manier waarop zij content matchen met de vraag (zoekopdracht).
In het verleden lag bij de zoekmachines de focus namelijk heel erg op zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de specifieke zoekopdracht die mensen opgeven in de zoekmachine. Hierdoor was het in het verleden met allerlei ‘trucjes’ mogelijk om goed gevonden te worden op zoekwoorden ook al was de webpagina zelf niet ‘goed’.
Maar de filosofie van Google is om de juiste zoekopdracht samen te brengen met de juiste content.
Zoekmachines zoals Google blijven zich dan ook doorontwikkelen. Ze zijn steeds meer, naast het zoekwoord, aan het focussen op de (bijbehorende) intentie. Want een zoekwoord bestaat vaak uit ‘iets’ + een daaraan verbonden actie.
Denk aan bijvoorbeeld het researchen of kopen van producten of reizen. Doordat de focus steeds meer op de combinatie van zowel zoekwoord als (zoek-)intentie begint te liggen is het zo dat je voortaan eigenlijk met dat in gedachte moet schrijven.
Daarmee bedoelen we dat je niet alleen maar de nadruk moet leggen op het zoekwoord.
Iedereen heeft wel ooit een tekst gelezen waarvan ze denken van die was vast voor een zoekmachine bedoeld en niet voor ons mensen. Als je nadenkt kan jij je vast wel een tekst voor de geest halen waar het zoekwoord waarop men wil focussen er tig keer in staat, maar de hele tekst volledig niet meer aangenaam wegleest.
En wat gebeurt er? Vast ook wat er toen met jou gebeurde; je haakte af.
In feite moet je zorgen dat de content goed aansluit bij de fase waarin je bezoeker zich bevindt. Met content-mapping kun je daar nog verder op inspelen, maar daar komen we in een toekomstig item zeker op terug.
Anders gaan schrijven… moet dat?
Moet je dan per se anders gaan schrijven omdat Google meer op intentie aan het inzetten is?
Nou misschien wel iets, maar dat zouden we per situatie moeten bekijken want iedereen heeft toch zijn / haar eigen schrijfstijl.
De belangrijkste tips die wij je echter kunnen geven op het gebied van schrijven zijn:
Schrijf op zo’n natuurlijk manier; hiermee bedoelen we schrijf op een manier die niet gemaakt overkomt. Schrijf zoals je het iemand face-to-face zou vertellen. Kleine aanpassingen voor online kun je gewoon doorvoeren.
Ga niet uit van een minimaal aantal woorden; Heel veel partijen zeggen schrijf minimaal 200-300 woorden. Als je op die manier gaat schrijven dan schrijf je met dat in gedachte … en dus meer met het schrijven omdat het moet. Schrijf op een manier zo dat je de informatie die je wilt overbrengen volledige hebt kunnen overbrengen.
De enige reden waarom je op het aantal woorden wilt letten is; thin content.
Je wilt voorkomen dat je content aanlevert die in de ogen van Google als schraal wordt gezien. Maar als je over iets wat te vertellen hebt … moet je nooit over het aantal woorden gaan inzitten.
Niet iedereen is een schrijver
Het mooie aan alle mensen op de wereld is dat we ook allemaal heel divers zijn. En dat is maar goed ook want dat maakt de hele wereld een stukje interessanter. Maar het betekent ook dat we allemaal onze sterke en minder sterke kanten hebben.
Dat is ook voor schrijven gewoonweg zo, maar daar is niks mis mee. Als schrijven niet jouw ding is dan kun je er voor kiezen om het uit te besteden. Ook dit is bij J. Ottenheijm.com geen enkel probleem.
Wij zorgen ervoor dat we teksten rondom de zoekwoorden zo opstellen, op de manier (formulering, etc.) zoals jij ze wilt brengen naar jouw bezoekers / doelgroep. Zo maken we samen van jouw website een succes!
Laat ons vrijblijvend weten wat wij voor je kunnen beteken op gebied van content!