Skip to content

Ga voor een gezonde marketing mix met SEO én SEA!

Op het web en op gebied van internetmarketing wordt er heel veel gezegd en geschreven over voornamelijk SEO (zoekmachine optimalisatie). Maar om het meeste uit een website/webshop, of de promotie van een product, of dienst te halen is een combinatie van zowel SEO en SEA het beste wat je kunt doen naar onze mening.

Veel marketing-partijen sturen echter aan om het 1 of het ander te doen. En begrijp ons goed er zijn situaties waarbij het beter is om juist specifiek op 1 van de onderdelen in te zetten. Echter in maar weinig gevallen is het geheel af te raden om niet een gezonde mix van beide in te zetten.

Wij willen de kracht van het combineren van zowel SEO als SEA benadrukken en hoe beide methodes elkaar kunnen versterken.

SEA (zoekmachine-advertising)

SEA staat voor Search Engine Advertising en betekent in het Nederlands voor adverteren in de zoekmachine. Maar indien SEA genoemd wordt bedoeld men echter vaak, onbewust, ook het adverteren op andere kanalen zoals social media (denk aan platformen zoals Facebook, Instagram LinkedIn, YouTube, TikTok etc.).

Verschil tussen SEA en SMA

Officieel zou het adverteren op die platformen vallen onder SMA, Social Media Advertising.

Echter is SMA enorm breed omdat er tal van social media platformen zijn. Laat staan de verschillende mogelijkheden die ze bieden, welke per platform ook nog uniek kunnen zien.

Wat verstaan we bij J. Ottenheijm.com onder adverteren?

Met de reden dat is SMA enorm breed is, ‘beperken’ we bij J. Ottenheijm.com ons qua advertising tot de zaken waar we 100% zeker van zijn dat wij dit professioneel kunnen aanbieden.

Als wij het over ‘online adverteren’ hebben bij J. Ottenheijm.com dan is dat voornamelijk gericht op het adverteren in de zoekmachine en op specifiek de platformen Facebook, Instagram en LinkedIn.

Dat gezegd hebbende, achter de schermen zullen we natuurlijk altijd onze marketing-kennis verder blijven uitbreiden zodat we in steeds meer kunnen voorzien op dit gebied. Maar wij willen 100% staan achter wat we als actieve diensten aanbieden.

SEO (zoekmachine optimalisatie)

We hebben al geregeld de nodige aandacht gegeven aan SEO, ook middels onze blog. Derhalve verwijzen we voor een uitgebreide toelichting over SEO (zoekmachine optimalisatie) je graag naar onze informatiepagina; https://jottenheijm.com/seo-optimalisatie/  of naar een van onze eerdere items zoals bijvoorbeeld; https://jottenheijm.com/seo-belangrijke-en-vaak-onuitgesproken-tips/   

De trade-off/samenwerking van SEO & SEA

Kortgezegd kun je adverteren (SEA) met behulp van tekst of visuele advertenties, iets wat je op andere mediums doet (doorgaans de zoekmachine of een medium zoals Facebook). Als je zou adverteren via bijvoorbeeld Google Shopping of Google Display kan het tevens zijn dat je direct op websites van derden adverteert.

Je kunt er ook voor kiezen om te bouwen aan je website/webshop met behulp van bijvoorbeeld landingspagina’s (SEO).

Wij geloven bij J. Ottenheijm.com dat we het beste uit content/producten/diensten kunnen halen als er een gezonde en met de klant goed afgestemde mix is van beide.

SEO is voor ons een tweede natuur

Dat is omdat we websites, webshops en applicaties bouwen bij J.Ottenheijm.com. Hierdoor ligt het actief dan al bezig zijn met SEO ons het dichtste aan het hart.  Zo maken we bij een nieuwe website samen met de klant de content op om zo een website organisch al extra te laten groeien.

Dat doen we meestal met behulp van informatieve pagina’s; de pagina’s die over de core business van een website of webshop gaan.

Maar daarnaast tevens met behulp van landingspagina’s welke specifiek voor vindbaarheid worden gerealiseerd. Het doel van de landingspagina’s is doorgaans om zo snel mogelijk te zorgen dat bezoekers uitkomen bij een doel, of dat nu een aankoop, contact-moment of bijvoorbeeld een inschrijving van een nieuwsbrief is.

Het op die manier inzetten van SEO wil echter niet zeggen dat het juist goed is om ook na te denken over wat SEA kan bieden voor een website/webshop.

Waarom zou je juist gebruik willen maken van SEA?

Stel je bent namelijk bijvoorbeeld een nieuw concept/winkel/bedrijf en je hebt nog niet een naamsbekendheid opgebouwd, dan is SEO de weg van de lange adem.

Daarmee bedoelen we dat alvorens je echt resultaat gaat zien, nadat er de nodige tijd en aandacht in SEO is gestoken, er daadwerkelijk  wat tijd nodig zal zijn. Doorgaans zul je na een periode van 3 maanden zien dat de pagina’s hun plek beginnen te vinden maar meestal zie je pas na 6 maanden echt een effect op wat de werkzaamheden hebben betekend.

Dit heeft alles te maken met hoe Google naar je website en content kijkt. In het begin ben je nieuw en zal Google maar een x budget aan tijd aan je spenderen. Hoe langer je bestaat en actief bezig bent met content, hoe interessanter je wordt voor Google en dus meer tijd zal spenderen aan je website en content. Dit wordt het crawl budget genoemd.

Echter als nieuw concept/winkel/bedrijf wil je wellicht een directe boost geven ondanks dat je nog ‘nieuw’ bent voor een heel scala aan potentiële bezoekers/kopers. SEA is daar uitermate geschikt voor.

Direct resultaat

Een van de grote voordelen van adverteren is dat je partijen (Google, Facebook etc.) op bepaalde zoekwoorden betaald om naar voren te komen. Hierdoor kom je direct bij deze zoekwoorden naar voren, zonder dat je eigenlijk met je website/webshop op de eerdergenoemde zoekwoorden naar voren komt.

Dit kan dus ook het geval zijn bij zoekwoorden welke middels SEO heel lastig zijn om te bereiken, omdat er bijvoorbeeld enorm veel spelers zijn, waardoor er een hoge concurrentie is.

Wel is het belangrijk om daar goed te kijken naar wat de CPC (Cost Per Click) doet en wat je als dag-budget wenst te uit te geven.

Een CPC is een bepaald bedrag wat je betaalt aan het platform waarop je adverteert (bijv. Google) indien mensen op jouw resultaat klikken. Het dag-budget is het bedrag wat je per dag maximaal uit wilt geven aan het platform om middels je advertentie(s) naar voren te komen.

Waarom zou je juist gebruik willen maken van SEO?

Het adverteren heeft direct resultaat, maar geeft ook meteen kosten. Daarbuiten is het verval van alleen SEA doen aanzienlijk groter. Laten we vooropstellen dat SEA een impact heeft op je vindbaarheid. Maar als je besluit om minder uit te gaan geven qua adverteren, zal het directe resultaat afnemen (logisch) en heb je middels SEA niet gewerkt aan je website om te zorgen dat je dat verval kunt compenseren met een verbeterde organische vindbaarheid.

Heel veel partijen claimen dat SEA geen effect heeft op SEO, maar die mening delen wij zeker niet. Want het kan bijvoorbeeld wel wat gedaan hebben voor je vindbaarheid en naamsbekendheid. Indirect zijn dit namelijk signalen die belangrijk zijn voor Google. Denk er maar eens over na; als er veel verkeer komt dan moet je interessant zijn voor Google.

Vind samen met ons de ideale mix voor jouw vindbaarheid

Wij sturen daarom, als je daar als klant voor openstaat, aan op een combinatie van zowel SEO als SEA. Dit om zo het meeste uit je website/webshop/diensten te halen.

Samen blijven evalueren voor nog verdere verbetering

Gaandeweg het traject zullen we samen met je kijken of de balans, die we afgestemd hebben, nog steeds het beste resultaat voor je geeft.

Het kan namelijk zijn dat de balans op den duur, doordat je organisch ook beter vindbaar bent geworden, zo verschoven is dat je aan de SEA kant kosten kunt besparen. Of juist naar waar een optimalisatie nodig/wenselijk kan zijn met oog op ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en/of branche en wat je dan wenst te accentueren.

Evalueren en goed samen met je naar de cijfers kijken, in Google Analytics of een van de advertising dashboards en wat de betekenis daarvan is daarom cruciaal.  Doorgaans evalueren we daarom ook per kwartaal dit zodat we altijd op bijzonderheden en wensen kunnen inspringen.

Wil je beter gevonden worden op het internet en weet je niet goed wat het beste is voor jouw specifieke situatie om op in te zetten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen kijken wat de ideale balans is voor jou!

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.