Je kunt er niet omheen, vooral nu midden in de corona-crisis moet je gewoonweg online vindbaar zijn. Maar wat als je dat nu qua SEO nog niet bent? Hoe draai je de situatie zodat je er sterker uit komt?
Maar waarom moet je online vindbaar zijn?
Bijna iedereen zit op dit moment vanuit thuis te werken. Wat betekent dat men veel meer online bezig is om producten / diensten af te nemen. Dat aangezien normale winkels nog lang en breed niet allemaal open zijn, of plekken zijn waar mensen zich naar toe bewegen (ook uit eigen veiligheid).
Is SEO nu wel iets waar je op moet inzetten?
We weten allemaal niet hoe lang het gaat duren met de nodige maatregelen vanuit de overheid / het RIVM. Iedereen die bezig is met organische groei via SEO zal, als het goed is, zeggen dat SEO iets is wat tijd nodig heeft.
En voor we verder gaan; SEO is en blijft een traject, dat is ook niet iets wat zal veranderen. Want zo werkt Google nu eenmaal. Wijzigingen op SEO vlak zijn niet direct zichtbaar en hebben tijd nodig om hun effect in de zoekmachine te zien gebeuren.
Maar nu dat veel mensen niet op hun gangbare manier naar het werk kunnen gaan is het juist een goed moment om de website te versterken vanuit een organisch SEO oogpunt.
Tijd hebben nu, is een investering voor later
Hoe vervelend deze hele situatie ook is, het zorgt ervoor dat je in enorm veel gevallen nu juist ruimte hebt ondanks of je dat nu positief of negatief bekijkt.
Maar waar we niet omheen kunnen is dat het juist een moment is wat bepaalde kansen biedt om zaken op te pakken die je op de lange termijn sterker uit deze situatie zullen laten komen.
Kijk naar wat mogelijk is, niet wat niet kan
Natuurlijk is het wel zo dat je goed moet nadenken over de hoe en wat. Je moet altijd goed in het achterhoofd houden wat haalbaar is qua tijd en mogelijkheden, maar vooral ook op financieel vlak.
Alles wat je nu kunt doen om je website, op de lange termijn, beter te maken zorgt dat je sterker uit dit alles gaan komen.
Waarom optimaliseren in plaats van adverteren?
Op voorhand; adverteren met bepaalde maten of gedachten is niet slecht. Maar het belangrijkste wat je moet onthouden is dat als je alleen maar adverteert (SEA) je geld betaalt aan Google. Als je betaalt dan kom je ondanks dat je website wellicht niet geheel goed in elkaar steekt of is ingericht ‘goed’ naar voren.
Maar ben je dan echt bezig om je vindbaarheid te verbeteren? Laten we dat aan de hand van de onderstaande situatieschets eens toelichten;
Wat als je de geldkraan begint dicht te draaien?
Heb je dan nog baat van wat je hebt geïnvesteerd … of ja moeten we zelfs zo hard zijn om te zeggen; als je adverteert, investeer je dan eigenlijk wel?
Dat klinkt heel cru, maar wat SEA bijdraagt indirect aan het geheel qua hoe je rankt is niet enorm. Misschien zelfs wel te verwaarlozen. Als je organisch op een zoekwoord namelijk niet rankt, dan kan SEA heel mooi zijn om toch daar bij vertoond te worden (met de nodige CPC (Cost per Click) in het achterhoofd).
Maar als je stopt met SEA, en niet organisch op het zoekwoord rankt … dan ben je niet beter geworden en dan is het verval groot. Je veroordeelt je op die manier als je dan weer wilt ‘scoren’ op het zoekwoord nogmaals tot vergelijkbare kosten.
Verschil tussen blijvende effecten SEA en SEO
Dat is het grote verschil tussen SEA (adverteren) en SEO (optimaliseren). Bij SEA heb je snel resultaat, maar is het verval bij het verkleinen of het uitzetten van adverteren in zijn geheel enorm.
Bij SEO, waar je organisch inzet op groei, is het zo dat je resultaat doorgaans over een tijd pas zichtbaar is (het eerder genoemde ‘traject’). Maar dat resultaat is en blijft van jou … het is iets waarin je geïnvesteerd hebt.
Nou is het niet zo dat je met SEO ook moet zeggen van … KLAAR! Want SEO is met oog op het maken van content, iets waarbij je in de gedachte moet blijven van je bezoekers.
Maar je kunt niet om het feit heen dat SEO veel meer van jou is dan SEA waar je in feite een plek huurt aan de tafel via bijvoorbeeld een zoekmachine zoals Google.
Je appeltje voor de dorst zo goed mogelijk verzorgen
Laten we eerlijk zijn, je hebt aandacht hebben voor SEO en je echt richten op SEO. Niet iedereen geeft dezelfde invulling aan het optimaliseren van een website.
Zo is naar onze mening het zo dat je eerst een goed eik-moment moet maken zodat je juist weet waar je nu staat. Met een mooi woord noem je dit doorgaans een nulmeting.
In zo’n nulmeting ga je kijken naar zaken zoals bijvoorbeeld;
- Zijn er nog technische aspecten waar we globaal winst mee kunnen boeken op het gebied van snelheid, vindbaarheid en gebruikerservaring?
- De reden hiervan is dat deze over de hele strekking van de website zullen bijdragen en dat deze zaken doorgaans relatief snel te realiseren zijn.
- Waar ranken we nu organisch op en op welke positie?
- Misschien doen we het juist al wel op bepaalde zaken heel goed. Maar weten we dat gewoonweg niet. Of converteert de bezoeker uiteindelijk niet.
- Waar willen we juist op ranken?
- Komt dat overeen met waar we op ranken qua zoekwoorden?
- Maar ook daadwerkelijk waar, op welke regio willen we ons richten?
- Weten we wie onze directe concurrenten zijn (ook in de directe regio / afzetmarkt)?
- Indien ja; Hoe ranken onze direct concurrenten op de woorden waar we op willen ranken?
- Indien nee; Dan moeten we deze gaan bepalen
- Hebben we content die past bij deze zoekwoorden?
- Indien ja; moet die content wellicht versterkt worden?
- Indien nee; moeten we content gaan uitwerken voor deze zoekwoorden?
En zo nog een heleboel dingen meer die ook specifiek kunnen verschillen per bedrijf/situatie.
Meten, uitwerken, monitoren en actie ondernemen
Nadat je duidelijk hebt gemaakt waarop je je wilt gaan focussen (je zoekwoorden en regio) en welke directe concurrenten je daarin mee gaat nemen is het noodzaak om te zorgen dat je alle nodige inzichten daarvan ook verzamelt (indien je dat nog niet doet).
Dat begint bij zaken zoals; Google Analytics en Google Search Console.
Maar als je echt goed wilt weten hoe alles organisch loopt dan is dat te beperkt.
Om wat voorbeelden te geven;
- Je moet bijvoorbeeld periodiek zoekwoorden gaan tracken qua posities.
- Doelen inrichten als sub-conversie en gaan communiceren richting (bijvoorbeeld) Google Analytics.
- Inzichtelijk krijgen hoe mensen organisch bij je komen (dat kan nog steeds unieke inzichten bieden; mis je bijvoorbeeld een bepaalde vorm van content).
- Indien je een eigen zoekoptie hebt op je website moet je bijhouden waar mensen naar opzoek zijn. Zo kun je zien of je ook daar passende content voor hebt of zou juist zou moeten hebben.
- Je moet kijken wat wel en niet werkt, dus kijken wat leidt tot conversie en wat niet. Voldoen bijvoorbeeld je call-to-actions.
En zo kunnen we nog wel even verder gaan.
We doen het samen en doen wat past voor jou!
Maar het belangrijke is dat je ook daar een goede flow voor moet vinden die past voor jou als bedrijf, ook vooral in deze periode.
Wellicht is dat wel nog belangrijker dan de hele keuze rondom SEA / SEO. Om juist een partner te vinden die je kan helpen met het achterliggende, maar ook een focus hanteert die bij jou als bedrijf qua situatie en wens past.
Ondanks dat onze voorkeur op het SEO vlak ligt, zijn wij bij J. Ottenheijm.com er voor jou en je bedrijf in alle mogelijke gevallen om er een succes van te maken! Als je ideeën of werkzaamheden hebt neem dan geheel vrijblijvend contact op en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Natuurlijk ook als het niet om specifiek SEO zou gaan, maar bijvoorbeeld op gebied van webdesign of ontwikkelwerk.