Skip to content

WooCommerce 4.0.0 – Eindelijk weer een major release

2 dagen geleden heeft WooCommerce versie 4.0.0 vrijgegeven als public release. Daarvoor heeft WooCommerce de nodige release candidates, alpha en beta releases reeds aangeboden.

WooCommerce update regelmatig maar een echte major release (van 3 naar 4 in dit geval) is al bijna 3 jaar geleden. Ter referentie 3.0.0 kwam uit op 4 April 2017.

woocommerce-4.0.0

Major release betekent grote wijzigingen?

Het is natuurlijk zo dat zo’n grote versie wijziging ook de nodige features met zich mee zal brengen. Dat is bij deze release voor WooCommerce ook het geval.

De meeste belangrijke aanpassing die dit met zich meebrengt is de nieuwe Admin interface.

Iets wat voor veel mensen in het begin enorm wennen zal zijn. Maar de nieuwe interface brengt ook de nodige verbeteringen met zich mee die het werken met WooCommerce enorm zal verbeteren.

Denk daarbij aan meer analytische data (lees voor het gemak even grafieken) over voorraad, producten, categorieën en nog veel meer.

woocommerce-4.0.0-dashboard

Andere opvallende updates

De nieuwe WooCommerce versie wordt geleverd met extra updates zoals:

 • Het verbeterd scherm qua orderbewerking.
 • Verbeteringen in e-mailafhandeling.
 • Geoptimaliseerd systeem voor rembours.

Er zijn ook enorm veel kleine wijzigingen doorgevoerd, maar klein hoeft niet per definitie te betekenen dat het voor hoe jij werkt met WooCommerce niet het nodige met zich mee brengt.

Je kunt alle wijzigingen die er gedaan zijn hier terugvinden;
https://github.com/woocommerce/woocommerce/blob/master/CHANGELOG.txt

We raden aan om deze altijd een keer door te nemen, alvorens je besluit om WooCommerce bij te werken naar versie 4.0.0.

WooCommerce 4.0.0 eisen

Daarnaast is het goed om mee te nemen dat WooCommerce 4.0.0 de nodige minimumvereisten opnieuw gedefinieerd heeft.

 • Je moet WordPress 5.3 hebben.
 • Je moet WooCommerce 3.6.0 of hoger hebben (voor het geval je een bestaande installatie upgrade).
 • Je moet PHP versie 5.6.20 of hoger hebben.
  De aanbevolen versie is PHP 7.2 of hoger.
 • Je moet MySQL versie 5.0 of hoger hebben.
  De aanbevolen versie is MySQL 5.6 of hoger.

Feedback vanuit de community

Wat opvalt na twee dagen; de reactie vanuit de WooCommerce community is overwegend positief. Dat is in het verleden lang niet altijd zo geweest dus dat is een zeer welkome wijziging.

Maar dat wil niet zeggen dat alles natuurlijk vlekkeloos zal verlopen.
Er zullen vast en zeker extensies en plugins zijn die nog een nodige update hebben om goed te werken met WooCommerce 4.0.0. Daar ontkom je gewoonweg niet aan.

Dat is dan ook een belangrijke kanttekening die we ook moeten maken;

Wacht nog met updaten naar WooCommerce 4.0.0.

Voor(dat) je ons verkeerd begrijpt, de feedback is over het algemeen goed, maar we willen zeker zijn dat je geen problemen ondervindt bij een upgrade.

Daarom is het bij een grote versie vaak goed om even toch nog een periode van circa 2 weken te wachten, mits je de updates omtrent je website zelf doet. Dit zodat makers van extensies / plugins maar ook WooCommerce zelf nog de nodige zaken kunnen verbeteren.

Laat het updaten over aan de experts

Bij J. Ottenheijm.com bieden we voor Wordpress en WooCommerce de nodige onderhoudspakketten aan.

Wij verzorgen in zulke gevallen naast Wordpress zelf, ook de updates voor WooCommerce. Wat betekend dat wij op voorhand de nodige maatregelen nemen, updaten, testen of alles (dus ook je andere WooCommerce extensies / plugins) nog goed blijven werken.

Indien niet, dan kunnen wij altijd weer terug naar de versie van WooCommerce waarbij alles werkte. Wij nemen de zorgen die komen kijken bij elke update voor je weg!

Patrick Dankers
Patrick

Onze dienstverlening

Klanten willen graag weten wat je bedrijf doet, waar jij je mee bezighoudt. Een website het gevoel van je bedrijf meegeven, laat zien dat er zorg en passie achter zit.

Online marketing

Laat jouw bedrijf scoren

De vindbaarheid van jouw website is erg belangrijk. Internet speelt tegenwoordig een zeer grote rol in het informatie opdoen en het zoeken naar producten of diensten. 

Online zichtbaarheid

Een goede website is de kern!

Bedrijven en ondernemers kunnen niet meer zonder een website. Laat jouw (potentiële) klanten zien wat je doet en wat zij van je kunnen verwachten.